Konstruktionsstål är en grupp av stål som särskilt används inom konstruktionsindustrin, exempelvis när man tillverkar maskiner, maskindelar, fartyg eller i byggindustrin. Det som gör konstruktionsstål speciellt är främst att det är mycket segt, lämpar sig för svetsning, det är också bockbart och enkelt att skära i. Det finns olika typer av konstruktionsstål som delas in i grupper beroende av användningsområde eller egenskaper. Man kan exempelvis dela in stålen efter kemiska egenskaper, såsom rostfria, varmhållfasta eller seghärdbart stål.

För att man ska veta exakt vilka egenskaper ett konstruktionsstål har, så har varje sorts konstruktionsstål en siffer- och bokstavskombination som ger information om bland annat slagseghet, huruvida stålet är behandlat och tillåten övre sträckgräns. Ett exempel på en sådan informationskod skulle kunna vara S354K2+M. Nedan följer en beskrivning av olika konstruktionsstål beroende på användningsområde.

Framställning av konstruktionsstål

Stål är en legering som framställs mestadels av järn som huvudingrediens. Som med all sorts stål så är kol ett viktigt legeringsämne även för konstruktionsstål, men andra ämnen ingår i regel också beroende på typ. Vanligt är att stål är legerat med andra ämnen för att förbättra egenskaperna, exempelvis med mangan, krom eller nickel. Man kan även härda stålet eller på olika sätt ytbehandla det.

Allmäna konstruktionsstål

Detta är den vanligaste typen av konstruktionsstål. Den här typen av stål går väldigt bra att bearbeta och svetsa. Ofta härdas det.

Maskinstål

Detta är ett slags stål som främst används för att tillverka maskindelar, exempelvis kolvar och axlar. Det som gör maskinstål väldigt annorlunda från allmänt konstruktionsstål är först och främst att det är utformat för att ha hög hållfasthet och är enkelt att bearbeta, medan det inte lämpar sig särskilt bra för svetsning.

Tryckkärlsstål

Ett viktigt användningsområde för konstruktionsstål är tillverkning av tryckkärl. Tryckkärl måste utstå höga temperaturer och påfrestande miljöer. Därför är detta stål särskilt lämpat för denna typ av användning och är värmebeständigt, det tål även de kemikalier som ofta används i tryckkärl.