Funderar du på att bygga ett nytt hus och är sugen på att testa ett glashus? Det finns många fördelar med att välja att bygga sin fasad av glas istället för traditionella material som trä och betong. Men akta dig för att kasta sten i ditt glashus.

Idag finns det många som väljer att bygga sitt hus med fasadsystem i glas. Effekten blir väldigt lik ett växthus. Du får värmen från solen och ett helt annat ljus än i ett vanlig hus. Älskar du värme och ljus är den här fasadlösningen för dig. Dessutom är det miljövänligt.

Vilka lösningar finns för glasfasader?

Beroende på dina preferenser kan du välja att bygga ditt hus helt och hållet med glasfasader, inklusive taket om så önskas. Men man behöver inte alls gå så långt. Det finns även möjlighet att bara bygga delar av ett hus i glas. Många glasar in uterummet, andra glasar bara in ett specifikt rum eller område i huset, en vägg eller delar av taket.

Att välja olika typer av fasadsystem i glas skapar ett mycket effektivt värmesystem från solen. Det ger även ett ljus som inte går att jämföra med något annat på marknaden. Självklart kan insynen och värmen bli ett problem, men det går att lösa på olika sätt. Exempelvis kan man montera elektriska skjutdörrar eller väggar för att kunna dölja glaspartierna när man vill. Alternativt kan man sätta på en solfilm som är självreflekterande och som dämpar de värsta solstrålarna samtidigt som du kan se ut, men ingen kan se in. Det går även bra att sy gardiner som man kan dra för om man föredrar det.

Kom ihåg:

Glashus kräver en viss omvårdnad till skillnad från vanliga hus. Du slipper visserligen att tänka på att måla om, men du måste se till att materialet som används är lämpligt för ändamålet. Glaspartierna brukar fästas i aluminium och de måste vara av tålig kvalitet som inte rostar. Du måste även tvätta huset då och då, vilket går bra med exempelvis en högtryckstvätt.