djupdragning

Djupdragning är en metallbearbetningsprocess där man med extremt hög presskraft mellan två verktyg formar plåt och rostfria material till önskad form. Helt utan svetsning kan man med andra ord tillverka helt täta och formade tunnplåtskonstruktioner utan vassa kanter. Metoden bidrar till styvhet utan att råmaterialets tjocklek ökar samt att hållfastheten och viktförhållandet är perfekt. Oftast sker djupdragningen i en hydraulpress då det för det mesta behövs ett lite djupare slag för den typen av produkt som skapas. Metoden tillåter en att tillverka sömlösa och komplexa detaljer i materialet då det skapas från ett enda stycke. Processen går att kombinera med trycksvarvning för att få fram vissa detaljer. Djupdragning används ofta till produkter vars djupmått ska vara större än radien samt ha en jämn materialtjocklek.

Metoden djupdragning passar perfekt då man ska tillverka material med komplexa former. Plåten, som kan vara stål, koppar, aluminium, mässing med mera, läggs mellan ett över- och underverktyg som är specialtillverkade. Med hög kraft pressas plåten nedåt av det övre verktyget och utmed underverktyget vilket gör att materialet får samma form som underverktyget. Materialet som används måste ha ypperliga formegenskaper och även kunna tåla stora påfrestningar för att inte gå sönder. Presskraften som används kan gå upp till hela 300 ton. Därför är det av stor vikt att ha koll på materialets egenskaper och dragfasthet.

Öl- och läskburkar är antagligen de vanligaste produkterna som skapas genom metoden, men även oregelbundna produkter som diskbänkar och karossdelar till bilar tillverkas genom djupdragning. Metoden passar väldigt bra på större kvantiteter. Då cykeltiden är kort och processen kan ske automatiserad blir kostnadseffektiviteten hög vid användande av metoden. Det finns många andra fördelar av användande av djupdragning istället för äldre metoder. Att det är billigare, mer effektivt, ger en högre kvalité och ytfinish samt skapar färre produktionsled är bara några av dem.