Att bara tala om kompressorer helt ospecificerat är det nog inte många som har nytta av, då detta nyttiga verktyg har många olika användningsområden. En kompressor kan vara stor eller mycket liten beroende på vad den är avsedd för och vilken effekt denna ska ge. När du talar om kompressorer så är det också troligen så att du menar de som bygger upp ett tryck av luft som mäts i enheten bar. Att välja en kompressor till något utgår alltid från hur högt tryck du behöver, samt vilket användningsområde det gäller. Vet du detta så vet du vilken kompressor du behöver.
De vanligaste typerna av kompressorer, som då finns inom de flesta användningsområden är de kompressorer som används för att pumpa upp luften i bil- motorcykel- och cykeldäck, och så har du de kompressorer som används inom byggindustrin.

Oftast är detta en och samma typ av kompressor som används. Det enda som skiljer är hur stort tryck dessa kan avge. För att pumpa upp bildäck och andra däck så brukar det räcka med en standardkompressor. När det gäller byggindustrin, så används många av dessa kompressorer för fasadblästring och sprutmålning av fasadsystem och då brukar det vara minst 10 till 12 bars tryck som behövs.

I och med att det finns olika typer av kompressorer så finns det naturligtvis olika priser och en mängd olika märken. När det gäller kompressorer så finns det till och med de väldigt små kompressorerna som är eldrivna och användes som bollpumpar. Dessa är de definitivt billigaste kompressorer du kan hitta, men har ett väldig smalt användningsområde. En normal kompressor med ett brett användningsområde kan kosta allt från ett par tusenlappar upp till tiotusentals kronor. Efter detta så finns det även dieseldrivna kompressorer för bygg och tillverkningsindustrin, men detta får vara i ett annat kapital då de som använder och har behov av dessa vet exakt vad som behövs och vad det kostar.